Notes de premsa

Xerrada dels plans comunitaris sobre com actuar davant l’ocupació il·legal de pisos

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 18/10/2012

La regidoria de Convivència i Immigració, conjuntament amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, ha organitzat aquest dijous 18 d’octubre la xerrada «Ocupacions de pisos: actuacions i consells útils», en què professionals dels dos cossos de seguretat han informat de com actuar quan es detecta un cas d'ocupació il·legal d'un habitatge. La xerrada, que ha tingut lloc al Centre Cívic Mestral, s’emmarca en la línia de col·laboració oberta entre veïns i administracions amb els plans de desenvolupament comunitari dels barris Gaudí i Sant Josep Obrer. La xerrada amplia els límits dels dos barris i s’ha obert a veïns de tot Reus.

Des dels dos plans comunitaris es treballa conjuntament amb les associacions de veïns i les comunitats de propietaris, els cossos de seguretat i els serveis socials per donar suport al veïnat ens casos d’ocupació il·legal d’habitatges i prevenir possibles problemes de convivència. Amb motiu de la crisi econòmica, s'ha detectat un major nombre d'ocupacions d'habitatges a la ciutat.

Dolors Compte, regidora de Convivència i Immigració, afirma que "els plans comunitaris demostren amb la seva tasca diària que són una eina molt útil, a través del treball conjunt entre veïnat i Ajuntament per promoure la convivència als barris i prevenir possibles situacions de conflicte".

En aquesta línia, la xerrada d’aquest dijous ha incidit en la prevenció, ja que si el veïnat actua de manera adequada es poden evitar situacions de solució més complexa. La col·laboració entre veïns i cossos policials ja ha impedit diversos intents d’ocupació il·legal d’immobles a la ciutat.

La Guàrdia Urbana treballa de manera coordinada amb els Mossos d’Esquadra en l’àmbit de l’ocupació il·legal de pisos. L’alerta veïnal és important per iniciar el procés. Els cossos policials comproven si un habitatge està ocupat, aixequen una acta i envien al propietari un requeriment per tal que en 10 dies des de la notificació denunciïn el cas, o bé, i sempre que sigui possible, tanquin el pis i es tornin a fer responsables del seu ús. Una vegada el cas s’ha denunciat, és el jutge qui dóna l’ordre de desallotjament de les persones que ocupen el pis, i són al Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra els responsables de muntar el dispositiu per executar l’ordre judicial.

Actualment, Reus compta amb dos plans comunitaris, al barri Gaudí i al barri Sant Josep Obrer. Els plans comunitaris s’han consolidat com a eines de treball per aconseguir millores que incideixen en el benestar dels barris, a través de la dinamització de les relacions socials de col·laboració i cooperació entre els agents socials del territori.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.