Ple extraordinari 2005-04-19
Cerca sessions de Ple
CTE DE L’ACTA DE LA SESSIÓ EXTRAORDINÀRIA DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DE REUS DEL 19 D’ABRIL DE 2005
Moció de l’Alcaldia. Per la declaració del Dia del Municipi
S’acorda:
Traslladar al president de la Generalitat de Catalunya, al conseller de Relacions Institucionals i Participació i al conseller de Governació i Administracions Públiques, la petició següent: declarar oficialment el dia 19 d’abril com a dia del Municipi, com a reconeixement a la recuperació de la democràcia local i la tasca feta pels governs municipals.
Moció de l’Alcaldia. De suport al municipalisme
S’acorda:
Primer: expressar la nostra voluntat d’avançar en el reconeixement del municipi com a element vertebrador de la convivència i com a part del sistema institucional propi i que, a aquests efectes, es garanteixi l’acompliment del principi d’autonomia local per a la gestió dels seus interessos, per a la seva organització i per a l’acompliment de llurs tasques, serveis i activitats, en la línia del que s’assenyala a la part expositiva del present acord.
Segon: remetre aquest acord al president del Govern de l’Estat i al president de la Generalitat de Catalunya, al ministre d’Administracions Públiques i al president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.
Moció de l’Alcaldia. Sobre l’Estatut i els governs locals de Catalunya
S’acorda:
Que el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya:
1.- Reconegui que els ajuntaments, els futurs consells de vegueria així com els consells comarcals i les altres entitats locals que es puguin crear, formen part del sistema institucional propi de Catalunya.
2.- Garanteixi un nucli competencial propi als governs locals, atribucions que seran exercides per aquestes entitats amb plena autonomia de govern i administració, subjecte només a controls de constitucionalitat i legalitat.
3.- Incorpori entre els seus principis el concepte de subsidiarietat en la regulació de les relacions dels governs locals amb la Generalitat de Catalunya i els altres nivells de govern. D’acord amb allò que estableix la Constitució i la Carta Europea de l’Autonomia Local, l’EAC ha de garantir l’autonomia política i administrativa dels governs locals.
4.- Garanteixi la plena personalitat jurídica i capacitat dels municipis perquè, amb autonomia, governin, exerceixin les competències d’ordenació, gestió i resolució que tenen encomanades i defensin els interessos propis de les col·lectivitats a les quals representen.
5.- Vetlli per què els governs disposin dels recursos necessaris per exercir les funcions que la llei els atribueix, amb uns estàndards de qualitat adequats a la naturalesa de cada servei. Els ajuntaments també hauran de disposar dels recursos necessaris per finançar la despesa vinculada als serveis que no els atribueixen les lleis i que responguin a necessitats socials consolidades i no ateses per altres administracions. L’administració competent assumirà el finançament d’aquests serveis, que a Catalunya signifiquen al voltant del trenta per cent de la despesa dels ajuntaments.
Han de disposar de capacitat per regular les seves pròpies finances en el marc de la llei. Aquesta capacitat inclou la potestat de fixar la quota o tipus de tributs locals dins dels límits establerts per la llei i la garantia d’autonomia en la seva gestió.
Han de disposar d’autonomia pressupostària i de despesa en l’aplicació dels seus recursos, incloent les participacions que percebin a càrrec dels pressupostos d’altres nivells de l’administració, dels quals poden disposar lliurement en l’exercici de les competències. Les modificacions del marc normatiu, per part d’altres administracions, que disminueixin els ingressos tributaris locals hauran de contemplar la compensació d’aquesta disminució.
6.- Contempli que els governs locals participin en els impostos, propis o en règim de cessió, de la Generalitat. Aquesta participació haurà de ser de caràcter incondicionat i consistirà en un percentatge del total dels seus ingressos i es regularia mitjançant una llei del Parlament.
7.- Garanteixi que qualsevol nova atribució de competències que provingui de la Generalitat estigui acompanyada de l’assignació dels recursos necessaris per al seu correcte finançament, per garantir l’equilibri pressupostari i la suficiència financera dels governs locals de Catalunya.
8.- Aquest acord es remetrà al president de la Generalitat de Catalunya, al conseller de Relacions Institucionals i Participació i al conseller de Governació i Administracions Públiques i a les entitats municipalistes catalanes.
Reus, 2 de maig de 2005
El secretari general
Fernando Grugués Cabré