Xarxa de Patis i Balcons de Reus
Les terrasses, els patis, els balcons, els jardins i els petits racons de verd que tenim a prop són espais que ens connecten amb la natura i amb el ritme de les estacions. Una planta que creix, que llavor que germina, una fulla que cau... Primavera o estiu, hivern o tardor, el verd que tenim a tocar de la finestra ens alegra la vista i contribueix a millorar la qualitat de l’aire a la ciutat.
Amb la Xarxa de Patis i Balcons de Reus volem que aquests espais de verd urbà siguin encara més verds i ens ajudin a preservar la biodiversitat, fent més visible la connexió entre l’entorn urbà i el medi natural. La xarxa és un projecte obert a tothom, voluntari i gratuït, basat en la participació de les persones.
Vols formar-ne part? Vols afegir el teu balcó o la teva terrassa a aquest gran mosaic de de verds i de colors que va transformant la imatge de la ciutat al llarg de l’any? Vols engegar-hi nous projectes per afavorir la biodiversitat, com un jardí de papallones? Vols obrir-hi un nou espai amb plantes aromàtiques o comestibles?
Des de la xarxa organitzem tallers i sessions pràctiques sobre jardinera i cultiu domèstic, i promovem trobades per posar en comú experiències diverses que ens inspirin i ens ajudin a avançar en aquest moviment transformador per renaturalitzar la ciutat.
Inscriu-te a la Xarxa omplint aquest formulari:
El fet d'inscriure's a la xarxa no implica assumir cap compromís, però les persones que en formin part tindran preferència a l'hora de participar en activitats i tallers en cas que hi hagi més demandes d'assistència que places disponibles.
Envia'ns una fotografia per veure com evoluciona el teu projecte o el teu espai! ([email protected])
Un jardí florit
Al jardí, al balcó o a la finestra, les flors són sempre un reclam per a la vista que ens connecta amb l’època de l’any i fins i tot amb el moment del dia. Les flors, els seus colors i les seves aromes són també un reclam per a molts insectes pol·linitzadors, com les papallones, i diferents tipus de fauna beneficiosa, incloent-hi invertebrats i petits mamífers. Si fem del nostre espai de verd un espai acollidor, on aquests insectes i petits invertebrats trobin aliment i refugi, farem possible que el seu viatge per la ciutat sigui una aventura feliç i profitosa.
Flors i flors tot l’any
La primavera no és l’única estació de l’any on podem trobar flors. Si al nostre espai combinem varietats que floreixen en diferents moments de l’any podrem oferir nèctar i refugi a diferents pol·linitzadors.
Podem també fer lloc a espècies silvestres que sovint arrelen de manera espontània a la nostra jardinera. De vegades, que hi arrelin segons quines varietats pot ser un indicador de la qualitat del nostre sòl. En diferents moments de l’any, aquestes flors espontànies ens acostaran els colors que omplen els camins i els espais verds a l’aire lliure.
Papallones, aromàtiques i molt més
Incorporar al nostre balcó o terrassa algunes plantes aromàtiques és també una bona manera de crear un espai acollidor per als pol·linitzadors, especialment per a les papallones, i alhora ens servirà per tenir a l’abast condiments frescos i aromàtics que ens poden servir per a la cuina: menta, alfàbrega, romaní, farigola, sàlvia... Moltes d’aquestes aromàtiques tenen propietats medicinals i algunes ens ajuden a repel·lir fauna no desitjada, com ara els mosquits.
Autòctones, exòtiques i invasores
Les espècies autòctones són les que són pròpies del nostre hàbitat, és a dir, casa nostra és la seva àrea de presència natural i els seus cicles estan acordats a les característiques del nostre clima i del nostre entorn. Hi ha també espècies al·lòctones, que són aquelles espècies exòtiques que, tot i no ser pròpies del nostre hàbitat, s’hi han introduït i s’hi han adaptat, i ara poden conviure en harmonia amb les espècies autòctones. Les espècies exòtiques invasores són aquelles que han arribat a casa nostra i s’hi ha adaptat amb èxit, però en fer-ho han desplaçat espècies autòctones o en posen en perill la permanència; en aquest cas, hem de procurar no utilitzar-les i no afavorir-ne la propagació, ja que posar en perill una espècie autòctona pot tenir conseqüències no només per a aquella espècie sinó per al conjunt de l’ecosistema.
Plantes per a tots els gustos
Tot seguit un proposem algunes varietats per guarnir la vostra terrassa o balcó: són plantes que floreixen al llarg de l’any amb colors vius i intensos, resistents i que no exigeixen una atenció constant, plantes aromàtiques i medicinals que us ompliran el balcó d’aromes i fragàncies, i espècies indicades per atraure o alimentar pol·linitzadors i prevenir malures de l’hort. Planteu-les en un lloc assolellat i eviteu utilitzar herbicides i plaguicides.
Alegria de casa (Impatiens balsamina L.)
Alfàbrega (Ocimum basilicum)
Alyssum (Lobularia marítima)
Alfals (Medicago sativa)
Aranya o flor d’aranya (Nigella damascena)
Blauet (Centaurea cyanus)
Calèndula (Calèndula officinalis)
Caputxina (comestible) (Tropaeolum majus)
Clavell de moro (Tagetes patula)
Clavellina grossa (Dianthus plumarius)
Clavell de pom (Dianthus barbatus)
Conillets (Antirrhunum majus)
Cosmos (Cosmos bipinnatus)
Cresta de gall (Celosia cristata)
Espígol (Lavandula angustifolia)
Farigola (Thymus vulgaris)
Farigola llimonera (Thymus citriodorus)
Fonoll (Foeniculum vulgare)
Gerani (Pelargonium)
Malva reial (Alcea rosea)
Matricària (Tanacetum parthenium)
Menta (Mentha x piperita)
Menta de les faves (Mentha spicata)
Orenga (Origanum vulgare)
Ruda (Ruta graveolens)
Sajolida (Satureja montana)
Sàlvia (Salvia officinalis)
Sàlvia romana (Salvia sclarea)
Tanarida (Tanacetum vulgare)
Tarongina (Melissa officinalis)
Romaní (Rosmarinus officinalis)
Violera (Matthiola incana)
Zínia (Zinnia elegants)
Papallones: de flor en flor
Les papallones necessiten aliment i també un lloc on pondre els ous i de vegades fins i tot completar les primeres etapes del seu cicle vital. Les plantes que els serveixen aliment en forma de nèctar quan són adultes són les plantes nectaríferes, i les que serveixen d’aliment a les erugues són les que es coneixen com a plantes nutrícies. Hi ha moltes espècies vegetals que es poden incloure en un grup o un altre. AQUÍ en podeu trobar més informació, i també què heu de fer per crear a casa vostra un jardí de papallones: un espai on les papallones trobin aliment i també refugi.