RENATUReus, renaturalització i resiliència de la ciutat
L’Ajuntament de Reus impulsa el projecte RENATUReus amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.
Es tracta d'un projecte per a la renaturalització i resiliència de la ciutat que vol incidir en tres grans àmbits:
- L’impuls de la infraestructura verda i la connexió entre espais verds i espais d’aigua;
- l’increment de la biodiversitat i estratègies per a la seva conservació;
- i actuacions en resposta al canvi climàtic per millorar l’habitabilitat dels entorns urbans
Un primer bloc d’actuacions són de planificació, amb l’objectiu de concretar estratègies i plans d’actuació, incloent-hi estudis i diagnòstics específics. Un segon bloc està integrat per actuacions a desenvolupar a l’espai urbà i periurbà. I un tercer bloc aplega les accions de divulgació, comunicació i participació ciutadana. El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.
Renaturalitzar la ciutat
Les ciutats concentren molta població, i en relació als espais de l’entorn presenten temperatures més altes, sobretot a la nit; major risc d’inundacions, entre altres motius perquè bona part del seu sòl no és permeable; i pitjor qualitat de l’aire.
Millorar els serveis ecosistèmics de les ciutats permetrà aconseguir entorns saludables i amb millor capacitat de resposta als grans reptes, inclosos els impactes del canvi climàtic.
.
Les solucions basades en la natura són efectives davant d’aquests reptes. Les infraestructures verdes presents en entorns urbans, com ara parcs i jardins, trams fluvials, horts urbans, carrers arbrats, etc., afavoreixen la biodiversitat i proporcionen serveis ecosistèmics que incideixen directament en la qualitat de vida, la salut i el benestar de les persones. També proporcionen espais d’oci i lleure, contribueixen a permeabilitzar el sòl, i per tant a millorar la resposta a inundacions o pluges torrencials, i milloren la connexió amb els espais naturals perirubans.