Biodiversitat i cicle de la natura

Fomentem la biodiversitat i valorem el cicle de la natura

Aquest espai ha estat creat amb l’objectiu de preservar i fomentar la biodiversitat, és a dir, la varietat d’éssers vius, de flora i de fauna presents en espais naturals no transformats. S’hi ha plantat vegetació per potenciar la presència dels insectes pol·linitzadors, però també de rèptils i micromamífers que s’alimenten d’aquests insectes i al seu torn serveixen d’aliment a altres animals, com els ocells (xarxa tròfica). Hi ha també espècies que col·laboren entre elles o utilitzen capacitats d’altres per millorar les seves condicions de vida o obrir-se pas a la seva supervivència.

Si una de les espècies que en forma part desapareix, pot afectar l'equilibri de tot l’ecosistema, que bàsicament és una comunitat d’éssers vius adaptada a un entorn físic que integra l’aire, l’aigua i el sòl. Aquest sistema funciona com un cicle i s’autoregula sòl, és capaç de mantenir-se equilibrat i funcionant sense la intervenció humana.

Espècies vegetals que podem trobar aquí

  • Garrofer (Ceratonia siliqua): el garrofer produeix garrofes, que es fan servir com a aliment per al bestiar i també com a base per fer xocolata o melassa. També és conegut com l'arbre de pa de Sant Joan.
  • Olivera (Olea europaea): les oliveres són famoses per les seves olives i l'oli d'oliva que se'n fa. Algunes d'elles són increïblement antigues i poden viure fins a milers d'anys.
  • Àlber (Populus alba): el terme alba fa referència al dens toment blanc del revers de les fulles, i l’escorça també és blanquinosa. Les fulles d'àlber poden tremolar amb la més lleugera brisa a causa de les seves llargues pètioles flexibles.
  • Lledoner (Celtis australis): té propietats medicinals i s’ha utilitzat com a arbre ornamental i per fer eines agrícoles. També és una planta que pot resistir les condicions de sequera.
  • Arboç (Arbutus unedo): l'arboç és conegut com l'arbocer o arbocera. És famós per produir fruits comestibles que s’anomenen cireres d’arboç o cireres de pastor, que es poden trobar a l'arbre alhora de la floració.
  • Llorer (Laurus nobilis): les fulles de llorer són àmpliament utilitzades com a herba aromàtica en la cuina per donar sabor als plats. També simbolitza la victòria i l'èxit a la cultura romana.
  • Vinca (Vinca difformis): les flors de la vinca són conegudes per la seva bellesa i es fan servir com a plantes ornamentals. També és una planta que es pot trobar en els boscos i clarianes del bosc.
  • Heura (Hedera helix): l’heura és una planta enfiladissa que sovint s'utilitza com a planta decorativa que grimpa sobre parets i façanes.
  • Galzeran (Ruscus aculeatus): aquesta planta es caracteritza perquè les tiges tenen forma de fulla, però no són fulles. D’aquestes falses fulles surten fruits vermells i brillants que s’han fet servir com a decoració nadalenca, per això està protegit a certes zones, sobretot a parcs naturals.

Cada una d'aquestes plantes té les seves pròpies característiques i utilitats, i moltes d'elles tenen una llarga història d'ús per part de les persones.

Què és i què no és un insecte?

Els insectes estan formats per cap, tòrax i abdomen. Tenen 6 potes i 2 antenes. Són uns animals invertebrats que pertanyen al grup dels artròpodes, és a dir, que tenen potes amb articulacions que es dobleguen en diferents direccions.

Dins del grup dels artròpodes, a banda dels insectes, trobem també aranyes, centpeus, porquets de Sant Antoni i paparres. És fàcil comprovar que no són insectes: si ho fossin tindrien 6 potes.

Importància i declivi

Els artròpodes representen el 80% de tota la biodiversitat mundial. Formen la base dels ecosistemes i la seva desaparició podria tenir conseqüències molt greus per a l’equilibri general. I de fet, en els últims anys el 41% dels insectes de tot el món ha desaparegut.

Migracions

Saps que els insectes també poden migrar? Una de les papallones més emblemàtiques de la nostra fauna és la migradora dels cards (Vanessa cardui).

La papallona migradora dels cards: un viatge èpic

Imagina una papallona que viatja pel món, com un viatger incansable. Això és el que fa la migradora dels cards. La seva vida es compon de diferents fases que duren 1-2 mesos i es repeteixen 6-8 vegades a l'any. A l'hivern, moltes d'aquestes papallones es troben a l'Àfrica subtropical, des d'on inicien la seva migració anual cap al nord.

A la primavera, van cap al Marroc, ja que hi troben flors abundants, com els cards i les malves. Després volen centenars de quilòmetres, incloent la travessa del mar Mediterrani, per arribar a Europa. Aquí, a l'àrea de destinació, els mascles estableixen territoris per l'aparellament. Després d'aquest llarg viatge, busquen nèctar de les flors per recuperar energies. Algunes arriben fins a zones tan remotes com el nord d'Escandinàvia. A finals d'estiu, les generacions nascudes al nord d'Europa comencen el viatge de retorn cap al Magrib, aprofitant els vents que les porten cap al sud en altitud. Finalment, a la tardor, es concentren en els oasis del desert del Marroc. Allà, els adults troben aliment i plantes on pondre els ous.

La migradora dels cards és un exemple sorprenent de la naturalesa i la seva increïble capacitat d'adaptació a través de migracions impressionants.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.