Formació sobre violència masclista per a establiments
L'Ajuntament de Reus, a través del Casal de les Dones, ofereix un curs de formació sobre violència masclista a les persones que atenen la clientela als establiments de la ciutat. Aquesta formació, que porta per títol Com fer front a la violència masclista des dels establiments de Reus, s'estructura en tres blocs: lleis de protecció contra la violència; detecció de la violència, i com es pot actuar.
Aquest tipus de formació millora la cohesió social i crea espais segurs per a totes les persones, independentment del seu gènere o orientació sexual.
Per tot això, és important que els establiments locals estiguin formats per a la prevenció i sensibilització vers les violències masclistes i LGBTI-fòbiques en la construcció d'una societat més justa i igualitària.
Els comerços locals, per la seva proximitat i interacció directa amb la ciutadania, tenen un paper clau en la detecció i prevenció de situacions de violència i discriminació.
Per aquest motiu, una formació adequada permet a les persones que treballen als comerços de la ciutat reconèixer signes de violència masclista i LGBTI-fòbica, actuar de manera proactiva en la seva prevenció i proporcionar suport i recursos a les víctimes.
A més, la sensibilització sobre aquests temes contribueix a crear una cultura de respecte i inclusió, on qualsevol forma de violència o discriminació és rebutjada i condemna.
Si algun establiment de la ciutat vol rebre aquesta formació, es pot posar en contacte amb l'equip de professionals del Casal de les Dones, situat al número 9 de la plaça de la Patacada, a través del número de telèfon 977 010 672 o del correu electrònic [email protected].
La sensibilització i la prevenció en el marc legal
El marc legal català dona suport i promou aquestes iniciatives formatives. La Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, estableix l'obligació de fomentar la igualtat de gènere i prevenir la violència masclista en tots els àmbits, inclòs el comercial. Aquesta llei incideix en la necessitat de sensibilitzar la societat i capacitar els agents socials per tal de garantir una resposta efectiva davant qualsevol forma de discriminació o violència basada en el gènere.
D'altra banda, la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació, amplia aquest compromís a la protecció dels drets de les persones LGBTI. Aquesta normativa específica que s'han de promoure accions formatives i sensibilitzadores en tots els sectors per combatre l'LGBTI-fòbia i garantir la igualtat de tracte. En aquest sentit, la formació dels comerços és essencial per assegurar que tots els espais de la comunitat siguin segurs i acollidors per a totes les persones, independentment de la seva identitat de gènere o orientació sexual.
És per això que la formació en prevenció i sensibilització vers les violències masclistes i LGBTI-fòbiques és fonamental per als comerços locals, tant per complir amb el marc legal català com per contribuir a la construcció d'una societat més equitativa i respectuosa.
En definitiva, aquestes iniciatives protegeixen les persones vulnerables i enriqueixen el teixit social i econòmic, fomentant una comunitat més unida i compromesa amb els drets humans i la igualtat.