Influença aviària
Amb el descens de les temperatures i l’augment dels moviments migratoris d’aus silvestres se incrementa la circulació i disseminació del virus de la influencia aviària arreu d’Europa.
En aquest context, és essencial davant la localització d’aus salvatges malaltes o mortes dins del terme municipal de Reus, avisar al Cos d’Agents Rurals o a l’Ajuntament per tal que procedeixin a la recollida de l’animal o per ta que us donin indicacions específiques de con actuar. Es important que els aus no es manipulin i que siguin retirades del per tal d’evitar la possible dispersió del virus.
Les persones que tinguin aus de corral sense registrar o registrades com autoconsum hauran de:
Reforçar les mesures de bioseguretat a les instal·lacions, sobretot encaminades a evitar el contacte de les aus de corral amb aus salvatges.
- El menjar i l'aigua de beguda de les aus han d'estar coberts per evitar l'accés d'aus salvatges i/o les seves dejeccions.
- No subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors.
- Disposar d'algun dispositiu, com teles pardaleres que impedeixin el contacte directe i indirecte amb aus salvatges.
- Guardar a cobert o en llocs on no hi puguin accedir aus salvatges, el jaç, palla o altres materials que puguin entrar en contacte amb les aus de corral.
Avisar amb caràcter d'urgència a l'oficina comarcal corresponent del DARPA en cas de detectar:
- Disminució del consum de les aus de pinso i aigua.
- Elevada mortalitat de les aus .
- Altres signes d'infecció per influença aviària (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, falta d'apetit, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).
Aquelles persones que disposin d'aus de corral no registrades, procedir al seu registre com a explotació d'autoconsum.
Per qualsevol consulta contacta amb el Servei de Sanitat Animal