Història

Acta municipal de l'any 1854 què detalla la creació de la Guàrdia Urbana.

La creació de la Guàrdia Urbana de Reus es veu reflectida per primer cop en una acta municipal del desembre de l’any 1854, on s’hi assegura que era una necessitat urgent. En el text, es determinava que vuit persones integrarien el nou cos policial i que la plantilla estaria comandada per Joan Arana.

De fet, fins aquella època Reus ja havia tingut altres cossos de seguretat que exercien les funcions de seguretat pública: la Junta de vigilància, centrada sobretot en el control de persones forànies i rodamons; els guardatermes, quan el nombre de masos i petites activitats agràries era elevat; i el Cuerpo de Serenos, creat l’any 1783.

Un cop constituïda a mitjan segle XIX, la Guàrdia Municipal Urbana de Reus va créixer lentament sota les ordres de nombrosos equips de govern, passant per la Guerra Civil i democratitzant-se amb la fi de la dictadura. Així, va anar canviant les seves característiques oferint un servei més preventiu i adreçat a la societat. Ara, s’ha convertit en un cos referent per a altres policies de Catalunya, adaptant-se a les demandes de la societat i a les tecnologies d’última generació.

La  Guàrdia Urbana de Reus ha estat un cos pioner sempre: és un dels primers que va incorporar membres femenins a la plantilla; un dels pocs amb unitat muntada pròpia; i una de les primeres policies locals amb unitats especialitzades.

En ple segle XXI, la Guàrdia Urbana de Reus és una de les policies locals de Catalunya amb més prestigi per la qualitat del seu servei. Les característiques del servei són la seva voluntat de servir la societat, la formació continuada dels agents i el perfil de servei públic de la plantilla.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.