Gestió Alimentària Responsable

Programa per a la recuperació d’aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics a Reus  

Aquest programa va sorgir en un context de crisi econòmica i ha fet de Reus una ciutat capdavantera en l'àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en l'àmbit social i l'ambiental. L'objectiu d'aquest programa és recuperar els aliments que, tot i que encara són aptes per al consum humà, queden fora del circuit comercial i acaben com a residus.

Després de la recollida, es fa el triatge en un centre especial de treball i la distribució posterior a les persones amb pocs recursos econòmics.

Programa de Gestió Alimentària Responsable (web)

Aquest programa té l’origen en un projecte que l'Anna Puigdomènech i el Jordi Baldirà van treballar durant dos anys en el marc d'un màster en MBA (gestió i direcció d'empreses) de la Universitat Rovira i Virgili.

La implementació d'aquest programa és a càrrec de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, del Taller Baix Camp i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. I ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats públiques i privades que han participat en el seu finançament: Premi Integra BBVA, Agencia de Residus de Catalunya (ARC), Diputació de Tarragona, Fundació Pere Mata, Fundació Reddis, Rotary Reus, Cargill i l’Ajuntament de Reus.

Els aliments són distribuïts a través de la Xarxa de distribució d’aliments impulsada i coordinada pel  Pla Local d’Inclusió Social (PLIS) que depèn de la Regidoria de Benestar Social.

Entitats participants

Hi ha un total de 14 punts de distribució, gestionats per 8 parròquies de Càritas Interparroquial de Reus i les 6 entitats següents: Societat de Sant Vicenç de Paül, Fundació Mossèn Frederic Bara, Església Evangèlica Rios de Vida, Associació Cultural Amistad  y Raíces, Creu Roja i Església Evangèlica Pentacostal Misionera.

Establiments que donen aliments

Bonpreu, Caprabo, Carrefour, Consum Suma, Esclat, Fundació PortAventura, Germans Crusells, Mercat del Camp, Simply, Lidl, Novus,Veritas i Crusvi.

Mitjans disponibles

El transport d’aquests aliments es realitza a través de dos vehicles frigorífics per tal de conservar la cadena de fred dels aliments frescos i que aquests arribin en bon estat a les persones beneficiàries.

Seguint les indicacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per tal de poder augmentar la producció amb garantia de seguretat alimentària, l’Ajuntament de Reus ha facilitat obres de millora del menjador social i del Taller Baix Camp, que inclouen la instal·lació de noves cambres frigorífiques, entre altres mesures

Menjador social

El menjador social de la ciutat, gestionat per Càritas, també participa en aquest programa. Recullen menjar fresc i cuinat de dos supermercats Mercadona de Reus, del Banc d'aliments, de pagesos, de fleques, de menjadors escolars com el de l'Escola Montsant (gestionat per Apple Càtering), el de l'Escola Pare Manyanet (gestionat per Àgora Col·lectivitats) i el de l'Escola Puigcerver i d'altres empreses de càtering com Cuina i Gestió, Boris 45.

El menjador social cuina els aliments frescos que, juntament amb els aliments cuinats i congelats procedents dels càterings, són servits presencialment al mateix menjador o entregats en carmanyoles a famílies que ho necessiten, segons el criteri dels tècnics de Serveis Socials de l’Ajuntament i de Càritas.

De manera puntual, durant l’any 2016, el menjador social va cuinar i preparar carmanyoles de llenties procedents del Banc dels Aliments, que tenien difícil sortida com a producte sec.

Servei d’àpats a domicili per a persones vulnerables

Aquest servei, gestionat pel menjador social, proporciona a domicili uns àpats prèviament elaborats per tal de garantir l’alimentació sana i equilibrada de les persones que tenen limitada l’autonomia personal i que presenten dificultats per fer-se el menjar de manera permanent o transitòria. D’aquesta manera poden continuar vivint a casa seva.

L’àmbit de Gent Gran i Dependència valora quines persones necessiten fer ús d’aquest servei.

Tallers de cuina

Taller de cuinaEl Pla Local Inclusió Social (PLIS) amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya organitza tallers de cuina per a una gestió alimentària responsable amb l'objectiu d'evitar el malbaratament alimentari.

Va dirigit al personal voluntari dels centres distribuïdors (persones voluntàries de les entitats de la Xarxa de distribució d’aliments de Reus), famílies beneficiàries dels aliments, persones amb pocs recursos econòmics i gent gran que viu sola.

Arran d’una proposta del Consell de joves de l’any 2017, també es fan aquests tallers de cuina d’aprofitament intergeneracionals, en què la gent jove i la gent gran hi participen conjuntament.

Podeu consultar el material adjunt. Hi trobareu continguts sobre:

  •     L'elaboració de receptes per l’aprofitament del menjar.
  •     La conservació i manipulació dels aliments frescos de curta durada.
  •     Una dieta saludable i equilibrada.

Descarregueu-vos els documents següents:

 Quadern de consells i receptes per evitar per aprofitar el menjar

 Cartell Gestió Alimentària. Actitud responsable

Festa Aprofitem els Aliments

L’any 2016, la regidoria de Benestar Social i la Plataforma Aprofitem els Aliments amb el suport de totes les entitats, empreses i institucions que formen part del programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, van organitzar la Festa Aprofitem els Aliments, en què es van repartir 600 menús de menjar recuperat a la plaça de la Llibertat amb un gran èxit d'assistents. El menú va consistir en un plat únic de llenties amb verdures i una macedònia de fruites de postres.

Un centenar de voluntaris van participar d'una jornada amb moltes activitats lúdiques i de conscienciació de la necessitat d'aprofitar el menjar, organitzades per diverses entitats de la ciutat. La Plataforma Aprofitem els Aliments va facilitar plats i coberts compostables i la regidoria de Medi Ambient, gots reutilitzables.

El gran dinar es va fer amb 862 quilos de menjar que es va espigolar -és a dir, aliments aptes pel consum no comercialitzables que es van recollir el dia abans de la festa als establiments de la ciutat-. Aquesta quantitat de menjar aprofitat suposa un estalvi ecològic de 91.000 litres d'aigua, 810 m2 de terra i 830 quilos de CO2 (gasos contaminants que s'han evitat emetre a l'atmosfera), i un estalvi econòmic de 1.300 euros

Un programa innovador

El Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus ha estat triat per la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència de Residus, a formar part del Comitè Estratègic del projecte europeu Ecowaste 4 food, finançat pel programa Interreg, per a la prevenció del malbaratament alimentari. Per a més informació: https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/

També és considerat com a exemple de bones pràctiques per diversos organismes, com consta a l’apartat de difusió i bones pràctiques del dossier mensual, que podeu trobar a continuació.

Línies de futur

L’Ajuntament de Reus està treballant per tal que més empreses de càtering, supermercats, restaurants i menjadors escolars de la ciutat s’hi afegeixin a aquest programa.

L’any 2018 es van iniciar els tràmits per engegar el projecte de Centre Social del Roser, un nou equipament que donarà un impuls a les polítiques d’atenció a les persones del Govern de Reus amb la creació de nous serveis i una nova aposta per programes prioritaris com són el de gestió alimentària, l’allotjament per a persones en situació de vulnerabilitat social i el Pla Local d’Inclusió Social.

Un altre objectiu del Programa és explicar a la ciutadania els beneficis que reporta, tant en l’àmbit ambiental com social, per tal de conscienciar tothom de la necessitat d’aprofitar els aliments i de visualitzar el compromís dels establiments que contribueixen a fer-ho possible i així facilitar el consum responsable.

Vídeos Relacionats:
Fitxers relacionats:
Benestar Social - Serveis Socials - Seu Central
Carrer Sant Joan 34 B
Tel. 977 010 034

Horaris: De dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30 h

Edifici Hospital Vell

ATENCIÓ CIUTADANA
Per concertar qualsevol servei d'atenció social (informació, orientació o suport) i concertar visita cal demanar Cita Prèvia a través de [email protected]

Benestar Social - Serveis Socials - Seu Central

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.