Participació ciutadana
L’Ajuntament de Reus promou i facilita la participació en els processos de presa de decisions polítiques i en la gestió dels serveis i assumptes dinterès municipal. Per això, posa a disposició de la ciutadania diferents mecanismes i instruments de participació per participar en política pública, de manera transparent i estructurada.
Què és la participació ciutadana?
La participació ciutadana és la implicació de la societat civil en els processos de presa de decisions polítiques i els assumptes d'interès municipal. És també un element de governança que ens permet obtenir unes relacions més transparents entre l'Administració i la ciutadania, transcendint la mirada particular en pro d’objectius col·lectius.
Els principis bàsics de la participació son els de transparència, publicitat, claredat, accés a la informació neutralitat institucional, primacia de l’interès col·lectiu, diversitat, debat públic, igualtat i no-discriminació, inclusió, eficiència, accessibilitat universal, protecció de dades i rendició de comptes.
Per tant, la incorporació efectiva de la participació ciutadana ens ha de permetre:
- Prendre decisions més intel·ligents.
- Una implementació més eficient de les polítiques públiques.
- Construir ciutadania i societat civil.
- Facilitar la màxima diversitat de persones participants
La ciutat de Reus va ser pionera en aprovar un dels primers reglaments de participació de Catalunya, l'any 1986. Al 2015, el Ple Municipal decideix impulsar-ne la reforma i l'acord dona el tret de sortida a un procés participatiu que culminarà durant el 2018 amb l'aprovació del nou reglament. El nou document regula els canals de relació entre la ciutadania i l'Ajuntament de Reus, per promoure i facilitar la participació en la presa de decisions polítiques i en la gestió dels serveis i els assumpte d'interès municipal. Alhora, s'adapta a la demanda creixent de la ciutadania per una major participació, rendició de comptes i transparència de les institucions.