Consells de salut

EL PRIMER ÉS LA SALUT. Cap prova esportiva ni medalla val la pena si posa en risc la salut.

Consells de salutFES-TE UN CONTROL MÈDIC DE FORMA REGULAR abans d’iniciar-te en exercicis físics i esportius d’intensitats elevades, o si tens alguna malaltia o factors de risc cardiovasculars (la tensió arterial elevada, diabetis, colesterol elevat..).

PREPARA EL COS PER A L’ACTIVITAT FÍSICA abans i després de realitzar-la, has de realitzar escalfament i refredament, juntament amb estiraments.

PRACTICA ACTIVITAT FÍSICA DE FORMA REGULAR almenys tres cops per setmana. No és beneficiós per la salut fer-ho de forma ocasional. Segueix un programa d'activitat física adaptat a tu. Tingues en compte factors com l’edat, si ets home o dona, les qualitats físiques i la teva situació personal.

SEGUEIX UNA ALIMENTACIÓ VARIADA I EQUILIBRADA, adequada a les característiques personals i al tipus d’exercici físic que realitzes. Evita l’excés de greixos i de dolços, així com menjar massa.

SI PARTICIPES EN PROVES DE LLARGA DURADA augmenta la ingesta d’hidrats de carboni (pasta, arròs, patates...) durant els dies previs. 

ÉS IMPORTANT HIDRATAR-SE BÉ abans, durant i després de l’exercici, especialment quan l’ambient és calorós i humit. Una bona opció és prendre 500 cc de begudes isotòniques una hora abans de la prova, i mentre s’estigui realitzant, prendre’n 125 cc cada 20 minuts. S’ha de continuar la hidratació durant les següents 24 hores fins que es recuperi el pes previ a la prova.

SENSE DESCANS ÉS IMPOSSIBLE MILLORAR. Això vol dir que cal un nombre adequat d’hores de son i una bona recuperació esportiva.

UTILITZA ROBA I CALÇAT ADEQUATS i adaptats a l’esport que es practica i a la situació tèrmica (fred, calor, humitat...).

CAL DEIXAR DE FER L’ACTIVITAT EN CAS DE MAREIG, NÀUSEES, PALPITACIONS, OFEC, SENSACIÓ DE DESMAI, etc., i consultar els serveis mèdics davant de qualsevol d’aquestes situacions.

GAUDIR DE LA PRÀCTICA DE L’EXERCICI FÍSIC I DE L’ESPORT no ha de ser una font de sacrifici, de patiment ni de males sensacions; i encara menys de lesions i problemes mèdics evitables.

CAMINAR COM A FORMA BÀSICA D’EXERCICI FÍSIC

Caminar és una activitat saludable i que pràcticament no té riscos, ni per a les nostres articulacions ni per al cor. Aquesta activitat tan senzilla permet un entrenament efectiu tant del nostre aparell cardiorespiratori com del to muscular, i és beneficiosa per a les nostres articulacions.

És recomanable caminar per llocs segurs, en grup, i amb el calçat i la roba adequats.

S’ha de caminar entre 30 i 60 minuts diaris, que es poden acumular en sèries de 10 minuts durant el dia.

 

Consells de salut i activitat física facilitats per:

Dr. Luis Franco Bonafonte i Dr. Francisco Javier Rubio Perez
Unitat de Medicina de l’Esport
Hospital universitari Sant Joan de Reus

 

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.