Consells de salut
EL PRIMER ÉS LA SALUT. Cap prova esportiva ni medalla val la pena si posa en risc la salut.
FES-TE UN CONTROL MÈDIC DE FORMA REGULAR abans d’iniciar-te en exercicis físics i esportius d’intensitats elevades, o si tens alguna malaltia o factors de risc cardiovasculars (la tensió arterial elevada, diabetis, colesterol elevat..).
PREPARA EL COS PER A L’ACTIVITAT FÍSICA abans i després de realitzar-la, has de realitzar escalfament i refredament, juntament amb estiraments.
PRACTICA ACTIVITAT FÍSICA DE FORMA REGULAR almenys tres cops per setmana. No és beneficiós per la salut fer-ho de forma ocasional. Segueix un programa d'activitat física adaptat a tu. Tingues en compte factors com l’edat, si ets home o dona, les qualitats físiques i la teva situació personal.
SEGUEIX UNA ALIMENTACIÓ VARIADA I EQUILIBRADA, adequada a les característiques personals i al tipus d’exercici físic que realitzes. Evita l’excés de greixos i de dolços, així com menjar massa.
SI PARTICIPES EN PROVES DE LLARGA DURADA augmenta la ingesta d’hidrats de carboni (pasta, arròs, patates...) durant els dies previs.
ÉS IMPORTANT HIDRATAR-SE BÉ abans, durant i després de l’exercici, especialment quan l’ambient és calorós i humit. Una bona opció és prendre 500 cc de begudes isotòniques una hora abans de la prova, i mentre s’estigui realitzant, prendre’n 125 cc cada 20 minuts. S’ha de continuar la hidratació durant les següents 24 hores fins que es recuperi el pes previ a la prova.
SENSE DESCANS ÉS IMPOSSIBLE MILLORAR. Això vol dir que cal un nombre adequat d’hores de son i una bona recuperació esportiva.
UTILITZA ROBA I CALÇAT ADEQUATS i adaptats a l’esport que es practica i a la situació tèrmica (fred, calor, humitat...).
CAL DEIXAR DE FER L’ACTIVITAT EN CAS DE MAREIG, NÀUSEES, PALPITACIONS, OFEC, SENSACIÓ DE DESMAI, etc., i consultar els serveis mèdics davant de qualsevol d’aquestes situacions.
GAUDIR DE LA PRÀCTICA DE L’EXERCICI FÍSIC I DE L’ESPORT no ha de ser una font de sacrifici, de patiment ni de males sensacions; i encara menys de lesions i problemes mèdics evitables.
CAMINAR COM A FORMA BÀSICA D’EXERCICI FÍSIC
Caminar és una activitat saludable i que pràcticament no té riscos, ni per a les nostres articulacions ni per al cor. Aquesta activitat tan senzilla permet un entrenament efectiu tant del nostre aparell cardiorespiratori com del to muscular, i és beneficiosa per a les nostres articulacions.
És recomanable caminar per llocs segurs, en grup, i amb el calçat i la roba adequats.
S’ha de caminar entre 30 i 60 minuts diaris, que es poden acumular en sèries de 10 minuts durant el dia.
Consells de salut i activitat física facilitats per:
Dr. Luis Franco Bonafonte i Dr. Francisco Javier Rubio Perez
Unitat de Medicina de l’Esport
Hospital universitari Sant Joan de Reus